Felfedező Magazin

Bejegyzések betöltése...
knauf banner

Komoly közegészségügyi kockázatot jelenthetnek egyes kutyaeledelek

  •   
  •  
  •  

Nagy mennyiségben mutattak ki a kizárólag súlyos, nagy kockázatú fertőzések esetén alkalmazott antibiotikumoknak is ellenálló mikroorganizmusokat portugál kutatók.

A Portói Egyetem gyógyszerésztudományi karán dolgozó Ana Raquel Freitas és kollégái szerint nemzetközi közegészségügyi kockázatot jelent ezeknek a baktériumtörzseknek a kutyákról emberekre való lehetséges átkerülése – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az Enterococcusok természetes módon előfordulnak az emberi bélrendszerben, ám fertőzést okozhatnak például a legyengült immunrendszerű vagy kórházi kezelésre szoruló embereknél.

A tanulmány készítői 24 nemzetközi márkától származó 46 mintát – 22 nedves-, 15 száraztáp, 9 fagyasztott, nyers eledel – vizsgáltak meg. Utóbbiak különböző húsok, döntően lazac, csirke, pulyka, borjú, szarvas vagy kacsa keverékét, valamint zöldséget és gyümölcsöt tartalmaztak.

A 46 mintából 19-ben (41 százalék) azonosítottak Enterococcus-fajokat, egyebek között E. faeciumot, az E. faecalist. A száraz tápoknál 15-ből 8-ban (53 százalék), a nedves tápoknál 22-ből 2-ben (9 százalék) és a nyers eledeleknél 9-ből 9-nél mutattak ki baktériumot.

Az összes vizsgált nyers eledelben kimutattak multirezisztens Enterococcusokat, köztük a kizárólag súlyos, nagy kockázatú fertőzések esetén alkalmazott antibiotikumoknak is ellenálló mikroorganizmusokat, míg a nedves tápok esetében egy esetben, a száraz tápoknál pedig egyáltalán nem találtak multirezisztens baktériumot.

Kép forrása: pexels.com


  •   
  •  
  •  

Weboldalunkon sütiket (cookie-k) használunk a felhasználói élmény javítása érdekében. Sütiket csak a jóváhagyásod után helyezünk el a készülékeden. A sütik kezeléséről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás