Felfedező Magazin

Bejegyzések betöltése...
knauf banner

A világ legrégebbi sajtjára bukkantak egy egyiptomi sírban

Sakkara
Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Olaf Tausch
  •   
  •  
  •  

A Kairói Egyetem régészei egy előkelőség sírjának feltárásakor, az egyiptomi Szakkarában bukkantak rá a világ legrégebbi sajtjára, melyet tehéntej és juh- vagy kecsketej keveréke alkot.

1885-ben bukkantak a Kr.e. 13. századi sírra, amelyben a XIX. egyiptomi dinasztia uralkodása idején élt Ptámeszt, Memphisz város vezetőjét temették el. A futóhomok azonban újra befedte, és csak 2010-ben fedezték fel újra a sírt. 

Néhány ével később törött köcsögök maradványait találták a feltárás helyén, ezek egyike megszilárdult fehér masszát és vászonból készült anyagot tartalmazott. Utóbbit valószínűleg az edény befedésére használták – olvasható az Amerikai Kémiai Társaság közleményében.

A szakemberek a fehér massza fehérje összetevőit megtisztították és folyadékkromatográfiával és tömegspektrométerrel elemezték összetételét. Azt találták, hogy a lelet egy tejtermék, amelyet tehéntejből és kecske-, vagy juhtejből készítettek.

A vászonanyag elemzéséből kiderült, hogy azt szilárd és nem folyékony anyag tárolásához használhatták, és mert nem találtak más specifikus jellemzőket, a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a tejtermék egy szilárdsajt volt. 

Ráadásul a mintában lévő más peptidekből kiderült, hogy a brucellózis baktériumával a Brucella Melintensisszel volt fertőzött a sajt. Ez az első közvetlen biomolekuláris bizonyíték a fertőzés jelenlétére Ramszesz-fáraók uralkodása idején, korábban közvetett paleopatológiai bizonyítékot már találtak a szakemberek. Ez a betegség állatról emberre terjed, leginkább nem pasztörizált tejtermékek fogyasztásával.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Olaf Tausch


  •   
  •  
  •  

Weboldalunkon sütiket (cookie-k) használunk a felhasználói élmény javítása érdekében. Sütiket csak a jóváhagyásod után helyezünk el a készülékeden. A sütik kezeléséről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás